Uyuşmazlıkları çözüme kavuşturma işlevi esasında devletin işidir ve devlet bu işlevini, yargı erkini kullanmak suretiyle yerine getirir. Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları ise tarafsız bir üçüncü kişinin taraflara, uyuşmazlığı çözme konusunda yardımcı olduğu, taraflar arasındaki uyuşmazlığın ortadan kaldırılması için çözümler ürettiği, devletin yargı organları yanında varlığını sürdüren ve seçimlik nitelik taşıyan uyuşmazlık çözme yöntemleridir.
Haksız işgal tazminatı bir diğer adıyla Ecrimisil ; tamamen kendisine ait olmayan veya hukuken başkasına ait bulunan taşınır, taşınmaz malı; kullanma, yararlanma hakkı olmayan kişinin; sahibinin rızası dışında ve haksız şekilde kullanması, işgal etmesi sonucu oluşan zarara ilişkin tazminattır. Bu makalemizde ecrimisil talep edebilmenin şartlarına, haksız işgale konu olan malın birden fazla kişiye ait olması halinde kim tarafından kime karşı nasıl ve ne şekilde talepte bulunulabileceğine, intifadan men şartı ve istisnalarına, ecrimisil davası açabilecek olan kişiler ile davanın zamanaşımı süresine, haksız işgal tazminatının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlara , talep edilecek tazminata ilişkin faiz konularına yer verdik.
Kira Tespit Davası, ülkemizde kiracı ve ev sahibini arasındaki kira bedeli anlaşmazlıklarını çözmek için başvurulan hukuki bir süreçtir. Bu dava türü, kira bedelinin piyasa koşullarına uygun olarak yeniden belirlenmesini amaçlar. Türk hukuk sisteminde kira Tespit Davası, taraflar arasındaki uyuşmazlıkları adil bir şekilde çözümlemek ve kira ilişkilerini düzenlemek amacıyla önemli bir mekanizmadır. Bu makalemizde kira tespit davasına ilişkin detaylı bilgiler, dava şartı arabuluculuk süreci, dava süreci ve artış oranlarının hangi hususlar dikkate alınarak tespit edildiğine yönelik konular üzerinde durduk.
Yapay zeka, algoritmalar ve öğrenme modelleri aracılığıyla karmaşık görevleri yerine getirebilen bir teknolojidir. Ancak, bu sistemlerin yaratıcı işler üretme yeteneği, geleneksel telif hakları kavramını sarsmıştır. Örneğin, bir yapay zeka modelinin beste yapma veya resim oluşturma yeteneği, bu eserlerin telif hakları sahibini kimin olacağı sorusunu gündeme getirmiştir.
50 ve daha üzeri personel çalıştıran işverenlere ilişkin de bir çok yasal yükümlülük bulunmaktadır. Bu yükümlülükler; engelli ve eski hükümlü ile terör mağduru çalıştırma zorunluluğu, iş yeri hekimi bulundurma ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu, iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurma ve kurulun kararlarını uygulama yükümlülüğü, KVKK Kapsamında Verbis Sistemine Kayıt Yükümlülüğü, Çalışan Temsilcisi Seçme Yükümlülüğü , Toplu İş Çıkışını Bir Ay Önceden Bildirme Yükümlülüğü şeklindedir.
E-Ticaret siteleri hukuk çerçevesinde belirli metinleri içermek zorundadır. Bu metinler, tüketiciler, kullanıcılar, şirketler, alıcılar ve satıcılar arasındaki ilişkileri düzenler ve her iki tarafın haklarını ve yükümlülüklerini kapsamlı bir şekilde ele alır. Bu hukuki belgeler, aslında birer sözleşme niteliği taşır ve ticari ilişkilerde güven sağlar.
Çevresel endişelerin arttığı ve sosyal sorumluluğa odaklanan bir dönemde, çevresel ve sosyal politikaları çevreleyen hukuki çerçeve giderek daha önemli hale gelmiştir.
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülen Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu teklifini; yürürlükte olan mevzuat ve mevcut uygulama açısından inceleyerek oluşturduğum yazı dizisinin ikinci bölümü olan bu yazıda spor federasyonlarına ilişin hükümleri incelemeye devam edeceğim.
Kamuoyunda yeni spor yasası olarak anılan 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanununu bu yazıda spor kulüpleri açısından geniş anlamda incelenecektir.
7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanununun yayınlanmasının ardından birçok değişiklik gerçekleştirilmiştir. Getirilen yeniliklerden, spor kulüplerinin şirketleşme sürecine girmesi zorunluluğu en temel yenilik olarak ele alınabilir.
Geçtiğimiz günlerde Ukrayna haber sitesi Terrikon'da çıkan habere göre Shakhtar Donetsk tarafından; Tete'nin Galatasaray'a transferi sebebiyle,