Makaleler

BAE Pazarına Giriş: Merak Edilenler
21 Eki 2024

Dubai'de Şirket Kuruluşu: İzinler, Lisanslar, Çalışma İzni ve Genel Değerlendirme, Şirketin Yasal Faaliyete Başlaması İçin Gerekli İzinler ve Lisansların Yenilenme Süreci

BAE'de Vergilendirme Hakkında Sık Merak Edilenler
10 Eki 2024

Dubai’de şirket kurma sürecine dair rehberlik sunduğumuz serimizin bu haftaki konusu vergiler. BAE'deki vergi yapısını, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve serbest bölgelerdeki avantajlar gibi konuları ele aldığımız bu haftaki yazımızda, E-ticaret prosedürleri, ithalat kısıtlamaları ve vergi uyumu hakkında güncel bilgiler sağlayarak, işletmenizin BAE'deki faaliyetlerini optimize etmenize yardımcı olmayı hedefliyoruz. Daha fazlası için önceki haftalardaki yazılara göz atabilir ve ilerleyen haftaları takip edebilirsiniz!

Dubai, BAE'de Şirket Kurma Hakkında Merak Edilenler
03 Eki 2024

Dubai'nin son yıllarda küresel iş dünyasından bir çok yatırımcının ortak adresi olduğundan geçen haftaki makalemizde bahsetmiştik. Bu hafta ise Dubai, BAE'de şirket kurma sürecine dair temel bilgileri içeren bir soru - cevap yazısı hazırladık. Şirket kurulumu, iş planı hazırlığı, yasal belgeler, şirket ismi ve lisanslama gibi aşamaları içeren yazıda Dubai'de ana kara, serbest bölge ve offshore şirket türleri ile ilgili detaylar sunulmakta; her birinin avantajları ve dezavantajları açıklanmaktadır. Bu makale, Dubai'de iş kurma sürecini anlamak ve etkin bir şekilde ilerlemek isteyen yatırımcılar için hukuki bir kılavuz niteliğindedir.

Dubai İle İlgili Bilinmesi Gerekenlere Genel Bir Bakış
23 Eyl 2024

DG Legal olarak, Dubai’deki yeni faaliyetlerimizle birlikte, yatırım ve yaşam fırsatlarını derinlemesine ele alacağımız yazı serimizle karşınızdayız. Yazı serimizde, Dubai’de şirket kurma süreçleri, mülkiyet hakları, vergi düzenlemeleri, gayrimenkul alımı ve oturma izni gibi kritik konuları detaylı şekilde ele alacağız. Dubai’nin sunduğu eşsiz fırsatlar ve hukuki altyapı hakkında detaylı bilgi edinmek için bizi takipte kalın.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
17 Eyl 2024

Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik 09.08.2024 tarih ve 326227 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış , değişiklikle birlikte yasakların kapsamı oldukça genişletilmiştir. Bu makalemizde yapılan değişiklik ve düzenlemelere karşılaştırmalı olarak ayrı ayrı madde hükümleri ile birlikte ele alınmıştır. Yapılan değişikliklerin başında; Görüşme mekanları ve avukatlık bürolarına ilişkin ayrıntılı şekilde yasaklar getirilmesi, avukatlık bürosunda birden fazla tabela kullanılamayacağı, Yönetmelik hükümlerinin ihlali halinde önceden var olan uyarı yazısı gönderme usulünün kaldırılması, mesleki kimlik ve özel hayat vurgusunun yapılması, sosyal medya kullanımına ilişkin yeni ve kapsamlı sınırlamalar getirilmesi, reklam yasağını ihlal eden fiilin sonlandırılmamasının tekerrür olarak değerlendirilebileceği gelmektedir.

TARİHİN EN KİRLİ YARIŞI
10 Eyl 2024

2012 Londra Olimpiyatları'nda koşulan 1500 metre finali, tarihin en "kirli" yarışlarından biri olarak anılıyor. Dokuz sporcudan altısının doping nedeniyle diskalifiye edildiği bu yarışta, madalya sıralamaları yıllar sonra değişti. Peki, CAS tarafından 03.09.2024 tarihinde yayınlanan Rus Sporcu Tatyana Tomashova hakkında verilen 10 yıl spordan men kararı niye verildi? Yarışan sporcuların yarısından çoğunun doping kullandığı ortaya çıkan söz konusu bu skandalın sorumluluğu sadece sporcularla mı sınırlı kalmalı? Detaylar için makalemize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

GÜNCEL OLAYLAR EŞLİĞİNDE OLİMPİYAT OYUNLARINDA CAS TAHKİMİNİN HUKUKİ İNCELEMESİ
27 Ağu 2024

Sporun en büyük uluslararası etkinliği olan Olimpiyat Oyunları, sporcular, organizatörler ve tüm ilgili taraflar için birçok hukuki sorun ortaya çıkarabiliyor. Bu makalede, Spor Tahkim Mahkemesi'nin (CAS) bu süreçlerdeki kritik rolü ele alınarak 2024 Paris Olimpiyatları'nda yaşanan güncel olaylar ışığında, CAS'ın adil karar alma sürecindeki etkisi ve sporun evrensel değerlerinin korunmasındaki önemi vurgulanmaktadır. Detaylı incelemeye makalede ulaşabilirsiniz!

İnstagram Tekrar Erişime Engellenebilir Mi ?
11 Ağu 2024

Tüm dünyada popüler olan ve ülkemizde de 60 milyona yakın kullanıcısı bulunan İnstagram’e erişimin engellenmesiyle birlikte, pek çok insan tarafından erişim engeli kurumunun mahiyeti merak konusu olmaya başlamıştır. İnternet sitelerine ve bu sitelerdeki paylaşımlara erişim engeli getirilmesi yetkisi, devletin egemenlik hakkının bir görünümü niteliğinde olsa da ifade özgürlüğünün kısıtlanması sebebiyle kamu yararı ile bireysel hak ve özgürlükler arasında ince bir çizgi üzerinde bulunmaktadır. Zira devlet tarafından kamu yararı amacıyla getirilen tüm kısıtlamalar, eş zamanlı olarak bireylerin hak ve özgürlüklerini de kısıtlamaktadır. Bu anlamda, erişim engelinin de kanunlara uygun olarak gerçekleştirilmesi ve amacına uygun olarak kullanılması gerekmektedir. Bu makalemizde sizlere erişim engeli kurumunun mahiyeti, amacı ve şartları konusunda bilgilendirmede bulunacağız.

SİBER GÜVENLİK VE E - TİCARET
17 Tem 2024

E- ticaretin bu hızlı büyümesi ve yaygınlaşması, beraberinde önemli siber güvenlik risklerini de getirmiştir. Siber saldırılar, veri ihlalleri, kimlik hırsızlığı ve dolandırıcılık gibi tehditler, e-ticaret platformları için büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bu tehditler, sadece işletmelerin itibarını zedelemekle kalmaz, aynı zamanda tüketicilerin güvenini sarsarak ekonomik kayıplara yol açabilir. Dolayısıyla, e-ticaretin güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi için etkin siber güvenlik önlemlerinin alınması kaçınılmazdır. Bu makalede sizlere e-ticaretin güvenli bir şekilde sürdürülebilmesi için gerekli güvenlik önlemleri ve bu hususun temelini aktaracağız.

UÇUŞ RÖTARLARINDA TAZMİNAT HAKKI
08 Tem 2024

Günümüzde hava yolu taşımacılığı, seyahat etmenin en hızlı ve en yaygın yollarından biri haline gelmiştir. Ancak, uçuş rötarları gibi beklenmedik durumlar seyahat planlarını aksatabilir ve yolcular için çeşitli zorluklara neden olabilir. Neyse ki, hem ulusal hem de uluslararası düzenlemeler, uçuş rötarları durumunda yolcuların tazminat haklarını güvence altına almaktadır. Bu makalemizde sizlere havayolu taşımacılığında sıklıkla yaşanan rötarlarda yolcuların sahip olduğu haklara ilişkin bilgilendirmede bulunacağız.

SİTE, KONUT VEYA PLAZA GİRİŞLERİNDE ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ TARAFINDAN TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI VERİLERİNİN İŞLENMESİNİN HUKUKA UYGUNLUĞU
24 Haz 2024

Türkiye'de, çeşitli kurumlar ve işletmeler tarafından, özellikle alışveriş merkezleri, siteler ve plazalarda güvenlik amaçlarıyla kimlik kartı bilgilerinin toplanması ve işlenmesi yaygın bir uygulamadır. Hatta bazı yerlerde, gelen kişiden kimlik alınıp karşılığında giriş kartı verildiği ve hatta kimlik bilgisinin kaydedildiği deftere imzasının alındığı da görülmektedir. Ancak, hukuka aykırı bir şekilde gerçekleştirilen bu uygulamanın kişisel verilerin korunması açısından değerlendirilmesi önem taşımaktadır. İşbu makalemiz ile site, konut veya plaza girişlerinde özel güvenlik görevlileri tarafından Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı verilerinin işlenmesinin hukuka uygunluğu incelenecek ve değerlendirilecektir.

İŞ HUKUKUNDA REKABET YASAĞI HAKKINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
07 Haz 2024

İşletmelerin; rekabet yasağı sözleşmeleri düzenlemeleri veya akdedilen sözleşmelerde haksız rekabete yönelik hususlara yer vermeleri büyük önem arz etmektedir. Taraflar arasında imzalanacak olan rekabet yasağı sözleşmesi ile; belirli bir faaliyet alanında, belirli bir coğrafi bölgede, belirli bir zaman dilimi içerisinde, işverenle rekabet ilişkisi içerisine girmeme taahhüt edilerek haksız rekabetin önüne geçilmesi sağlanabilecektir. Taahhütlerin yerine getirilmemesine karşısında cezai şart yaptırım düzenlenebileceği gibi işverenin zararı da karşılanabilecektir. Bu makalemizde rekabet yasağı sözleşmesi ile işverenin haklı menfaati korunurken aynı zamanda işçinin de anayasal hakkı olan çalışma ve sözleşme özgürlüğünün kısıtlanmaması için dikkat edilecek hususlara yer verdik.

YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA E-TİCARET HUKUKU
20 May 2024

İş yaşamının yoğunlaştığı ve insanların kendisi için harcayabileceği zamanın daraldığı modern yaşamda her şeye olduğu gibi alışverişe de eskisinden daha az vakit harcayabilmekteyiz. Bunun sonucu olarak artık eskisi gibi fiziki mağazalara gidip alacağımız ürünü çeşitler arasından seçerek değil; evimizde, ofisimizde otururken veya çalışırken bilgisayarımızdan ya da telefonumuzdan tek tıkla alışveriş yapmaktayız. Bugün ihtiyacımız olan neredeyse her şeye internet platformları üzerinden kolaylıkla ulaşabilmekteyiz. İşte klasik ticaretin yerini alan “e-ticaret” metodunda ürünlerin alıcılar tarafından görmeden ve dokunmadan satın alınması, güvenlik sorunlarını ve bu yüzden de klasik ticareti düzenleyen kuralların yerine yeni kuralları beraberinde getirmiştir. Bu makalemizde sizlere madde gerekçeleriyle beraber Türk yargısının e-ticarete bakışını ve e-ticaret hukukunu düzenleyen kuralların uygulanışına ilişkin bilgilendirmede bulunacağız.

İNTERNET ÜZERİNDE KURULAN ELEKTRONİK SÖZLEŞMELER
07 May 2024

Günümüzde Elektronik ticaretin artması ve ticari hayatın vazgeçilmez bir unsuru olmasıyla birlikte internet üzerinden yapılan sözleşmelerin de sayısı gün geçtikçe daha da artmaktadır. Söz konusu bu makale ile elektronik sözleşme kavramı açıklanarak hukuki nitelikleri ve nasıl kurulduğu üzerinde durulacak ve elektronik sözleşmelerin hukuki yapısı üzerinde durularak hüküm ve sonuçlarını ne zaman doğuracağı ile geçerlilikleri incelenecektir.

TİCARİ SIRRIN KORUNMASINA YÖNELİK GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ
16 Nis 2024

İşletmelerin önlemler alarak ticari sırları belirlemesi ve sistematik bir şekilde koruma altına alması gerekmektedir. Ticari sırların korunmasında gizlilik sözleşmesi önemli bir rol almaktadır. Bu nedenle taraflar arasında akdedilen sözleşmelerde gizlilik hükümlerine yer verilmeli ya da ayrıca gizlilik sözleşmeleri yapılmalıdır. Bu makalemizde ticari sırların hukuki olarak korunmasında gizlilik sözleşmelerinin önemi üzerinde durulmuştur. Ayrıca, gizlilik sözleşmelerinin düzenlenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar, önlemler ile geçerlilik koşullarına yer verilmiştir.

Ticari Sır Tanımı ve Ticari Sırrın Korunması
02 Nis 2024

Ticari sır, şirketlerin ve ticari işletmelerin rekabet üstünlüğü elde etmek ve pazar konumlarını korumak için gizli tuttukları, ticari değere sahip bilgilerdir. Bu bilgiler, şirketin ekonomik başarısını ve verimliliğini doğrudan etkileyebilen ve bu nedenle özenle korunması gereken bilgiler arasında yer alır. Ticari sırların etkin bir şekilde korunması, şirketlerin rekabet avantajını sürdürebilmeleri ve inovatif faaliyetlerini güvence altına almaları için kritik bir faktördür. Türk hukuk sistemi, ticari sırların haksız rekabet kapsamında korunmasını sağlayacak yasal mekanizmalar sunar. Makalemizde bu hususlara detaylı şekilde değindik.

TÜRK HUKUKUNDA MARKA HAKKI, TESCİLİ VE KORUNMASI
25 Mar 2024

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de markalaşma eğiliminin yükselişe geçmiş olduğu görülmektedir. Hayatın hızının yükseldiği ve insanların üretimden ziyade tüketime kanalize olduğu modern toplumda hazır, kolay ulaşılabilir ve aynı zamanda kaliteli mal veya hizmete erişmenin yolu, güven duyulan markalardan geçmektedir. İnsanlar tarafından markaya güven duyulmasının yolu ise söz konusu markanın bağımsız bir sicilde tutulması ve haksız saldırılara karşı adli ve idari yollardan korunuyor olmasından geçmektedir. Bu makalemiz ile sizlere Türk hukukunda marka hakkına ve özelliklerine, bu hakkın tesciline ve korunmasına ilişkin açıklamalarda bulunacağız. Makalemize sitemizden ulaşabilirsiniz.

İŞ DAVALARINDA ARABULUCULUK
18 Mar 2024

Uyuşmazlıkları çözüme kavuşturma işlevi esasında devletin işidir ve devlet bu işlevini, yargı erkini kullanmak suretiyle yerine getirir. Alternatif uyuşmazlık çözüm yolları ise tarafsız bir üçüncü kişinin taraflara, uyuşmazlığı çözme konusunda yardımcı olduğu, taraflar arasındaki uyuşmazlığın ortadan kaldırılması için çözümler ürettiği, devletin yargı organları yanında varlığını sürdüren ve seçimlik nitelik taşıyan uyuşmazlık çözme yöntemleridir.